-3.6 C
Šentjur pri Celju
30/01/2023
sentjur.net

Tri desetletja in pol za obrtno-podjetniško zbornico Šentjur

Šentjur, 8. 11. 2014 – Območna obrtno-podjetniška zbornica je praznovala visok jubilej. Njena mati, Obrtna zbornica Slovenije, je le deset let starejša. V teh 35 letih, kar obstajajo, so pomagali in svetovali že mnogo obrtnikom in podjetnikom. Trenutno jih je v zbornico včlanjenih 289. Kot se spodobi, so obrtniki svoje praznovanje pripravili pri svojih stanovskih kolegih, v Gostišču pri Špeli, v katerega se je za ta dogodek prelevil oder našega Ipavčevega kulturnega centra. Za smeh, povezovanje in presenečenje so poskrbeli člani sosednje OOPZ Šmarje, ki so pripravili več humorističnih vložkov za popestritev večera.

Po uvodnem skeču in pozdravu povezovalca programa Luke Žerjava je pred mikrofon stopil predsednik OOPZ Šentjur Zdenko Horvat, ki je bil v svojem govoru kot vedno precej kritičen do politike in stanja v družbi. “Zadnji dve leti je obrtnozbornični sistem na prelomni točki. Za nastalo situacijo je v veliki meri kriva prav država, ki se očitno boji močnega partnerja pri pripravi zakonodaje in njenih sprememb, delno pa tudi obrtniki sami, saj so z nizko udeležbo na referendumu omogočili državi, da uzakoni neobvezno članstvo. V teh težkih časih je to približno tako, kot če bi država uzakonila prostovoljno plačevanje davkov. Upam si trditi, da bi bil v tem primeru delež plačnikov prostovoljnih davkov bistveno nižji od deleža naših prostovoljnih članov,” je dejal.

Prireditve se je udeležil tudi predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh, ki je v svojem nagovoru izpostavil: “V tem letu, ko predsedujem zbornici, smo dosegli nekaj pomembnih zadev. Prvo je to, da smo dosegli, da se je razveljavil nepremičninski davek. Če nas ne bi bilo, bi bilo stanje danes drugačno. Poleg tega smo uspeli dvigniti pavšalno obdavčitev. Uspeli smo tudi to, da lahko svojo dejavnost nadaljujejo tudi obrtniki, ki bi se morali upokojiti, in da obrtnikom, ki bi morali zaradi nesporazuma v državni upravi vrniti pokojnine, tega ne bo potrebno storiti.

Po uvodnih nagovorih je prišlo na vrsto podeljevanje priznanj. Zdenko Horvat je prejel Bronasti pečat OZS, priznanji OZS pa sta romali v roke Zdenka Horvata in Alojza Škorjanca.

Pred glavnim delom in podelitvami priznanj člano, nas je še nekajkrat razvedril kvartet Cabaret, zbrane pa je pozdravil tudi naš župan mag. Marko Diaci, ki je prav tako pomagal podeljevati priznanja.

Priznanje za 20 let opravljanja dejavnosti so prejeli Arzenšek Franc, Čokl Matej, Domgrad d. o. o., Edicom d. o. o., Bojan Jurejec, Drago Kos, Simo Kukovič, Stanislav Lesnika, Majo Trade d. o. o.,  Franc Pepevnik, Branko Petauer, Andrej Polak, Miran Preložnik, Jernej Rajh, Leon Selič, Edvin Sovinc,  Aleš Šentjurc, Martin Šibal, Frančišek Škoberne, Mirko Tovornik, Rajko Vengušt,  Marjan Zajšek in Žalujka d. o. o. Zaradi odsotnosti bodo Silvester Cizerle, Andrejka Kolar, Irena Križnik, Franc Trupej, Marko Žerak in Henrik Žibret priznanja dobili naknadno.

Za 30 let uspešnega opravljanja obrtne dejavnosti so priznanje dobili Zdravko Čretnik, Anton Selič, Franc Zupanc in Martin Šolinc , od katerih je bil prisoten le slednji.

Pred zadnjim dejanjem podelitve so igralci na oder in pogovor ob moštu povabili Hajnšekovega Tinata, ki je bil leta 1979 eden izmed ustanovnih članov zbornice. Za konec sta predsednika OOPZ Šentjur in OPZ Slovenije podelila spominska darila še članom, ki so se v zadnjih dveh letih upokojili. To so bili Jožef Arzenšek, Milan Gaberšek, Sonja Gorjanc, Alojz Kovač, Andrej Koželj, Peter Kupec, Božo Pasarič, Srečko Pušnik in Tomislav Rošer. Da pa so se obrtniki v dobrem vzdušju odpravili na nadaljevanje praznovanja v Gostišče Bohorč, so še enkrat poskrbeli člani kvarteta Cabaret, ki že skoraj na gledališki način izvedli pesem Obrtniki in s tem zaključili uradni del praznovanja. (Zoran Borovšak)

Sorodne novice

Marjan Bohorč novi predsednik šentjurskih obrtnikov

ViP

Svečana akademija Mestne skupnosti Šentjur prvič virtualno

Jure Godler

Branko Meh: “Skozi krizo bomo brodili kar nekaj let”

Tjaša Ferlež

Vlada klonila v Šentjurju

Jure Godler

Članstvo v OOPZ prinaša veliko prednosti

Jure Godler

Župan pogostil sodelavce in gospodarstvenike

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več