19.2 C
Šentjur pri Celju
22/07/2024
sentjur.net

V spomin Radu Frecetu

Pogrebni nagovor Rada Marota, predsednika MoPZ skladateljev Ipavcev Šentjur, dolgoletnemu pevcu Radu Frecetu.

Rado je bil vse od svoje mladosti v našem zboru neprekinjeno 55 let, poleg tega pa je še 15 let pel v MePZ Zgornji trg in tri leta v MoPZ Dramlje. Za svoje dolgoletno udejstvovanje pri zborovskem petju je leta 2016 prejel zlato Gallusovo priznanje. Prav v njegovem času je zbor v svojem dolgotrajnem delovanju dosegel najvišja strokovna priznanja, na kar je bil upravičeno ponosen in zaslužen tudi on. Poleg petja je bil zelo aktiven član organov zbora, imel je bogat in skrbno urejen osebni arhiv dokumentov o delovanju zbora. Vedno je bil pripravljen sodelovati pri promociji zbora, bodisi s pevskimi nastopi, pisnimi in video prispevki, razstavami in filmskimi predstavitvami zbora skladateljev Ipavcev in mesta Šentjur.

Bil je ponosen Slovenec, zelo dober poznavalec glasbene družine in zapuščine skladateljev Ipavcev, uglajenega vedenja in govorjenja, razgledan, prijeten sogovornik, človek, ki je držal besedo in to pričakoval tudi od drugih, znal poslušati in argumentirano na primeren način povedati svoje mnenje. Z vsakim zborovodjem je hitro ustvaril pristen in ustvarjalen odnos, tako z dolgoletnim zborovodjem Francijem Plohlom, še zlasti pa se je vedno s posebnim spoštovanjem in žarom spominjal časov, uspehov in druženj, ko je zbor vodil že pokojni prof. Edi Goršič. Pa tudi na sedanji številen mlajši rod zborovodij je bil ponosen.

Od vsega začetka je bil član druščine, imenovane Prijatelji Resevne, ki so se zbirali praktično vsako nedeljo in ob večjih praznikih v domu na Resevni in v prijetnem razpoloženju razveseljevali sebe ter druge obiskovalce Resevne in kjer je Rado v svojem prepoznavnem slogu s petjem in harmoniko veliko prispeval k še boljšemu vzdušju. Rad je imel ljudi in rad je bil med ljudmi ter se trudil za dobre odnose in sodelovanje z drugimi zbori in člani zborov ter pevskimi sestavi v občini in izven nje. Z vsem srcem in dušo je živel za glasbo in zbor, zato je pred letom in pol zelo težko sprejel dejstvo, da zaradi bolezni ne bo mogel več aktivno delovati kot pevec, a je še vedno negoval stike s pevci, se zanimal za delo zbora, če je le zmogel, prišel na nastope in ostal zboru zvest do konca, kar je lahko lep in svetel vzgled vsem nam pevcem in ljubiteljem petja.

Rado, hvala ti, ker si bil toliko let prepoznaven član in glas zbora. Družilo nas je veliko prijateljstvo in veselje ob prepevanju na vajah in nastopih ter številnih gostovanjih po svetu, zato te bomo pevci ohranili trajno v svojem in zborovskem spominu.

Družini in ostalim žalujočim izrekam v imenu ipavcev iskreno sožalje. Rado, počivaj v miru!

Sorodne novice

“Mladeniči” prepevali na letnem koncertu

Jure Godler

Ipavci v džezovski priredbi

Jure Godler

Ipavci se vračajo v Šentjur, se vračajo domov

Jure Godler

V spomin Majdi Rezec (1962-2021)

Jure Godler

V spomin: Marko Drač (17. 4. 1972 – 23. 1. 2021)

Jure Godler

V spomin: Ludvik Mastnak (1941–2020)

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več