20.3 C
Šentjur pri Celju
27/05/2020
sentjur.net

Veliki načrti dobjanskega SPV-ja

Svet za preventivo in varnost v cestnem prometu Občine Dobje (SPV) se je sestal v četrtek, 6. aprila, na 5. redni seji. Na dnevnem redu je bila priprava načrta dela za leto 2017 v povezavi s finančnim načrtom ter obravnava problematike naleta divjadi na cesti v občini Dobje ter obravnava ukrepov v povezavi z zmanjšanjem tovrstne nevarnosti. K tej točki dnevnega reda je bil vabljen tudi predsednik LD Handil, Ivan Centrih. SPV ima v Dobju kljub omejenim finančnim sredstvom velike načrte v letu 2017.

KO NA CESTO SKOČI SRNJAD

Predstavnik SPV s strani PP Šentjur, Peter Užmah, je na seji predstavil statistično poročilo trka z divjadjo na območju cest Občine Dobje za leto 2016 in 2017. V letu 2016 so na območju Občine Dobje obravnavali 17 primerov trka vozil z divjadjo, v več kot polovici primerov izstopa prav Jezerski klanec, v vednost pa je sporočil tudi, da je takoj od meje z Občino Dobje ter skozi Vezovje prav tako veliko dogodkov z udeležbo divjadi. V letu 2017 na območju Občine Dobje še niso zabeležili trka z divjadjo, predsednik LD Handil Ivan Centrih pa je povedal, da lovci beležijo več tovrstnih dogodkov, vedar ne na območju naše občine, temveč v neposredni bližini. G. Centrih je povedal tudi, da so lovci v okviru dovoljenih mej povečali odstrel, poleg tega se vseskozi trudijo za izboljšanje situacije. Nameščajo kemične ograje na Jezerskem klancu in jih vseskozi obnavljajo. Predstavil je tudi aktualno nameščanje modrih odsevnikov ob cesto z namenom odvračanja divjadi pri prečkanju cestišča, ko so na cesti motorna vozila. Predsednik LD Handila je pozitivno pozdravil sodelovanje lovcev ter občinskega SPV-ja pri izboljšanju problematike trka z divjadjo na cestah dobjanske občine.

Predsednica SPV mag. Natalija Plemenitaš Fuchs je prisotnim predstavila idejo izvedbe projekta nakupa piščalk »Save-A-Deer« za vsa gospodinjstva Občine Dobje. Piščal je preizkušena tehnologija pri napravah proti naletu divjadi. Pri hitrosti vožnje 55 km/h in več zračni tok skozi piščal oddaja zvočno frekvenco nad 18.000 Hz, ki opozarja in ustavlja divjad pred morebitnim naletom v vaše vozilo. SPV se bo pri izvedbi projekta poskušal povezati tudi z zainteresiranimi deležniki, kot so zavarovalnice, saj bi v tem primeru lahko zagotovili piščalke za vsa gospodinjstva in s tem statistično beležili morebiten upad trka z divjadjo. Za namen opozarjanja na cestah pa se je SPV v povezavi z g. Centrihom dogovoril za nakup šestih dodatnih opozorilnih tabel. V kolikor pride do trka z divjadjo na območju, kjer stoji opozorilna tabla za nevarnost divjadi na cestišču, voznik pa ima za primer morebitne škode sklenjeno ustrezno kasko zavarovanje (splošni ali delni kasko), zavarovalnica namreč zagotovi povrnitev stroškov.

NAČRTI ZA LETO 2017

Predsednica Plemenitaš Fuchsova je predstavila kazalnike Nacionalnega inštituta za javno zdravje za Občino Dobje, z naslovom Zdravje v občini 2016 ter z zaskrbljenostjo ugotovila, da je bil delež prometnih nezgod z alkoholiziranim povzročiteljem v Občini Dobje višji od slovenskega povprečja, zato je predlagala ukrep izvedbe delavnic »Še vedno vozim – vendar ne hodim«, ki bo namenjen vsej vozeči populaciji ter tistim, ki se bodo v nekaj letih začeli pripravljati na vozniški izpit (vključeni bi bili že osnovnošolci višjih razredov). Predlog je bil soglasno sprejet.

Madga Doberšek kot predstavnica OŠ Dobje je predstavila pestre aktivnosti OŠ Dobje ter dejavnosti prometnega aktiva. Opozorila je na bližajoče se kolesarske izpite ter regijsko aktivnost osnovnošolcev pri akciji »Varno na kolesu«. Z namenom ozaveščanja varnosti v cestnem prometu je predsednica SPV predlagala, da OŠ Dobje dodela pravila ravnanja v šolskem kombiju in šolskem avtobusu, saj bi pri projektu lahko sodelovalo več akterjev, kot sta PP Šentjur, SPV…

SPV bo v letu 2017 usmeril moči v pridobitev brezplačnega prikazovalnika hitrosti pri OŠ Dobje, saj je v planu proračuna za delovanje SPV namenjenih le 1.560 evrov. Na Občino pa SPV apelira, da pri projektu gradnje parkirišča za električna vozila pristopi k obnovi hodnika za pešce proti OŠ Dobje, vsekakor pa bo SPV dejaven pri dogovorih z Občino in Direkcijo za ceste z namenom ureditve prehoda za pešce ter projekta izgradnje kolesarske steze v dolini Dobja.

SPV bo podal pobudo za čim hitrejše čiščenje obcestnega pasa ob Dobjanskem potoku, ki onemogoča preglednost nad vključevanjem na regionalno cesto. Člani bodo aktivni v občini, regiji in na državni ravni in bodo naredili vse, kar je v njihovi moči za izboljšanje varnosti v cestnem prometu v Občini Dobje. (N.P.F.)

Sorodne novice

#koronaintervju št. 25 – Natalija Plemenitaš Fuchs, inšpektorica

Jure Godler

Dobjanski večer: Od Prešerna, Valentina do pusta…

Jure Godler

SPV o več ukrepih na šentjurskih cestah

Jure Godler

Župan odgovarja občinski svetnici: Vpliv na proračun bo manjši

Jure Godler

Prejeli smo: Sožitje za varnost v cestnem prometu v Dobju

Jure Godler

SPV Občine Dobje uredil šolske poti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več