16.5 C
Šentjur pri Celju
27/09/2021
sentjur.net

Vinogradniki o negi mladega vina

Šentjur, 8. 9. 2020 – Počasi se bliža tudi čas trgatev. Svoj celoletni pridelek bodo s prijatelji vinogradniki kmalu pospravili in šele nato se začne delo v kleti, ki je velikokrat očem skrito in že najmanjša nepazljivost lahko vino iz odličnega spremeni v povprečno. Zato so v Društvu vinogradnikov Šentjur v Gostišču Bohorč pripravili predavanje o trgatvi 2020 in o negi mošta ter mladega vina. Uvodoma je zbrane člane društva pozdravil predsednik društva Jurij Malovrh. Podal je splošne ugotovitve glede letošnje letine, ki je bilo zaznamovano s pomladansko pozebo in s tem neenakomernim dozorevanjem grozdja. V poletnem času so vinogradnike pestile še razne bolezni trte, konec avgusta pa je marsikateremu pridelek sklestila še toča.

Zaradi vsega tega, je doddal Malovrh, bo potrebno biti še posebej pazljiv in natančen pri kletarjenju. Na predavanje pa je predsednik povabil tri predavatelje: Marka Kramra, Tadejo Vodovnik Plevnik in Iztoka Gruntarja. Kot prvi je predstavil priprave na trgatev 2020 Marko Kramer. Izpostavil je progresivno nastajanje bolezni vinske trte in vzroke za njihov nastanek. Zaradi spremenljivega vremena so imeli vinogradniki veliko težav s peronosporo, oidijem in tudi botritisom. Zadnja leta pa je še posebej nevarna suzukii mušica ali plodova vinska mušica.

O smernicah in posebnostih kletarjenja je predavala Tadeja Vodovnik Plevnik. Izpostavila je, da je letos trta obilno obrodila in da je za kvalitetno vino potrebno odstraniti odvečno grozdje. Letošnje leto se bodo pri kletarjenju vinogradniki spopadali predvsem z nevarnostjo gnilobe in cika. Plevnikova je poudarila še pomembnost primerne kleti. Poudarek predavanja je namenila predvsem kletarjenju – maceraciji rdečega vina.

Zadnji predavatelj Iztok Gruntar pa je predstavil podjetje Jurana, d.o.o., ter izdelke za vinogradnike, ki jih to podjetje izdeluje. Predvsem je rdečno nit svojega predavanja usmeril h kvalitetnim kvasovkam, ki so namenjene za vretje vina. Po končanem dvournem predavanju so se člani vinogradniškega društva še okrepčali s pečenim odojkom in kakopak domačim vinom gostinca. V sproščenem klepetu pa so želeli spomniti tudi šentjurskega župana, da je ob trgatvi modre kavčine v Zgornjem trgu prisotnim obljubil tudi pečenega odojka. (Jure Godler)

Sorodne novice

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Podelili več kot dve tretjini zlatih priznanj

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler

Trgatev kronala vodnjak in odojek

ViP
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več