12.5 C
Šentjur pri Celju
13/06/2024
sentjur.net

Predstavili kandidatki za Evropski parlament

Šentjur, 15. 5. 2024 – V Gostišču Bohorč se je zbralo vodstvo šentjurske Nove Slovenije – Krščanskih demokratov (NSi). Čeprav šentjurska NSi zagotovo ni največja politična stranka pri nas, se je na srečanju zbralo krepko preko 50 članov in simpatizerjev, kar je presenetljivo velika številka. Srečanje so začeli z občnim zborom, kjer so ekspresno razrešili staro vodstvo in nastavili novo ter ga soglasno potrdili. Še naprej ostaja predsednik dr. Robert Maruša, podpredsednica pa Cirila Lavbič. Člani upravnega odbora so postali Gašper Rataj, Anej Šarlah, Janko Belina, Branko Marolt, Mojca Nuč, Marija Laubič in Janez Kačičnik. Novoizvoljeni stari predsednik Maruša se je zavezal, da bo še naslednji dve leti z enako vnemo vodil občinski odbor stranke, najavil pa je, da bo potrebno na koncu njegovega mandata poiskati novega predsednika.

Zbrane je pozdravil tudi župan občine Šentjur mag. Marko Diaci. Poudaril je, da je še vedno prepričan, da je bil vstop Slovenije v EU zelo dober, je pa izrazil zaskrbljenost o prihodnosti Unije. Izpostavil je, da je naša občina počrpala veliko sredstev iz evropskih razpisov.

Kritično do vlade

Srečanja stranke pa so se udeležili tudi državnozborski poslanec Aleksander Reberšek, evroposlanka in tudi kandidatka za poslanko Evropskega parlamenta Ljudmila Novak in Katja Berk Bevc, prav tako kandidatka za poslanko Evropskega parlamenta. Kot prvi je članstvo nagovoril Reberšek, ki je razmeroma na dolgo povzel dogajanje v državnem zboru. Izpostavil je tudi, da se stranka bori, da bi dobila še enega evroposlanca in število zbranih simpatizerjev ga je navdalo z upanjem. “Imamo najbolj nesposobno vlado in državljani to vidimo na lastnih očeh,” ni poslanec varčeval z besedami. Izpostavil je vedno daljše čakalne vrste v zdravstvu, nakup sodne stavbe, nakup 13.000 računalnikov, na katerih se v skladišču nabira prah … Poudaril je, da od aktualne vlade ni reform, ukrepov ali rešitev.

Prav tako je izpostavil predlog omejitve gasilskih veselic in prepoved kurjenja na drva, kjer se je potrkal po prsih, saj naj bi ravno NSi dosegla, da je slednji predlog padel. Poudaril je tudi, da bomo na volitvah za evropske poslance glasovali tudi o treh referendumih – o evtanaziji, o gojenju konoplje v medicinske namene in o uvedbi preferenčnega glasu za volitve v državni zbor, kjer je apeliral na zbrane, da naj glasujejo na vsa proti.

Kandidatki evroposlanki

Na posebej pripravljenem omizju sta se predstavili kandidatki za poslanki za Evropski parlament. Z njima se je pogovarjal dr. Robert Maruša. Kot prva se je predstavila Novakova in v nagovoru povzela delo in naloge evroposlanca. Izpostavila je, da se zaveda, da nas pestijo podnebne spremembe in da moramo ukrepati ob varovanju okolja, zmanjševanju škodljivih izpustov itd.

Predstavila pa se je tudi mlada kandidatka Katja Berg Bevc, ki prihaja iz Kozjega, dela pa v poslanski pisarni. Kandidatka je tudi predsednica podmladka NSi že pet let in se ukvarja z mladimi. Kot zaposlena v poslanski pisarni se ukvarja tudi z izobraževanjem, zdravstvom, kulturo in družino ter socialo. “Kandidiram za to, da izboljšam nekaj, kar mislim, da ne ‘štima'”, je povedala ob predstavitvi. Dotaknila se je migracij, pa tudi tega, da se študenti v Ljubljani ne počutijo več varno in da ponoči ni več varno hoditi okoli, saj jih nadlegujejo tujci. Zato je predlagala ustanovitev azilnih centrov zunaj EU, kjer bi se preverilo, ali migranti sploh izpolnjujejo pogoje za azil, preden se podajo na dolgo in nevarno pot proti Evropi.

Dekadenca EU in zeleni prehod

Svoje mnenje o EU pa je povedal tudi Maruša, in ta je po njegovem skrenila s poti, kar pa so številni ljubitelji Evrovizije videli tudi v glasbenem spektaklu. “Evropska unija pada v neko dekadenco”, je zaključil razmišljanje. Strokovno se je opredelil glede zelenega prehoda, ki je nujen, ampak ne tako, kakor se odvija sedaj, kjer se uporablja kot vir energije elektrika. Kitajci odprejo vsak dan elektrarno, kot je TEŠ, in Evropa prispeva samo okoli 7 % k vsemu onesnaževanju. Izpostavil je tudi primer Nemčije, ki se je odločila za brezogljični prehod, po trugi strani pa iz Poljske uvažajo elektriko, ki je nastala v termoelektrarni. Obregnil se je tudi na CO2-kupone in na infrastrukturo, ki ni pripravljena na zeleni prehod.

“Sončne elektrarne niso zlato. To bodo takrat, ko bo proizvodnja in shranjevanje vodika tako daleč, da se bo lahko vsa energija, ki jo sprovede sonce plasirala v proizvodnjo vodika,” je povedal Maruša ter izpostavil boljšo rešitev – vetrne elektrarne, saj veter piha tudi ponoči, energija pa je bolj konstantna. Poudaril je, da v Sloveniji nujno potrebujemo slovenski jezik s krščanskim navdihom, migrantsko politiko, kjer bodo dobrodošli tisti, ki hočejo pri nas delati in nujno proizvodnjo energije, kjer je edina opcija jedrska energija. Poudaril je kontrolirano kurjenje biomase v toplarnah. Simpatizeji krščanskih demoratov so razpravo o politiki zaključili po slabih dveh urah, ob tem pa so morali skrajšati točko vprašanj kandidatkama. Sta pa obe bili na voljo za vprašanja in razlage tudi v času druženja, ki je sledilo uradnemu delu. (Jure Godler)

Sorodne novice

Ženska zveza NSi na izlet v Bruselj

Tjaša Ferlež

Razdeljena država ne more biti uspešna

Tjaša Ferlež

Tudi šentjurske članice NSi na Bled

Tjaša Ferlež

Z avtobusom Nove Slovenije na izlet

Jure Godler

Kandidatka Nove Slovenije Cirila Lavbič se predstavi

Jure Godler

Minister Jože Podgoršek obiskal Šentjur

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več