8.7 C
Šentjur pri Celju
11/04/2021
sentjur.net

Čistilne akcije: Pometimo pred svojim pragom

Občina Šentjur, 27. 3. 2021 – V spomladanskem času se naše krajevne skupnosti ob pomoči številnih prostovoljcev tradicionalno lotevajo čistilnih akcij. Ob upoštevanju ukrepov in odlokov v času epidemije so jih nekatere KS pripravile tudi letos v soboto, 27. marca. Običajno spomladanske čistilne akcije potekajo med 22. marcem, svetovnim dnevom voda, in 22. aprilom, svetovnim dnevom Zemlje. Epidemija Covid je dolgoletno tradicijo skupnega čiščenja okolice oziroma javnih površin v naših krajih lani prekinila, letos pa se marsikje vrača. Čakalo se je tudi primerno vreme, vsekakor pa čas, preden zacveti in ozeleni narava.

Žal je namreč v zadnjem letu tako, da so se razmere, kar se tiče odpadkov v naravnem okolju, precej poslabšale. Opaziti je namreč, da v naravi vse pogosteje pristanejo odvržena zaščitna sredstva, kot so maske, ter da prihaja do zbiranj na različnih lokacijah, kjer se zavrže razna embalaža. Zato letos tudi Turistična zveza Slovenije (TZS) poziva: POMETIMO PRED SVOJIM PRAGOM! Zaradi Covid-situacije TZS predlaga bolj individualni pristop, in sicer skandinavski trend pod imenom »plogging«, kar v prevodu pomeni pobiranje smeti med vsakodnevno rekreacijo v naravi, ter našo skrb za naravo. Tudi to je ena od možnosti, za katero verjamemo, da jo marsikdo od vas uporablja že sam od sebe. Kar nekaj odpadnega »cvetenja« pa bodo po naših KS organizirano odstranili še pred cvetno nedeljo.

K akciji pometimo pred svojim pragom so tako pristopile nekatere KS v naši občini. KS Ponikva, KS Dolga Gora, KS Prevorje, KS Rifnik Šentjur, KS Blagovna in KS Planina pri Sevnici. Prostovoljci so tako pobirali smeti v okolici domače krajevne skupnosti, ob cestah, poteh, parkiriščih … Skratka, kjer se je nabralo največ odpadkov. Za rokavice, vreče in odvoz zbranih odpadkov je bilo poskrbljeno s strani podjetja Simbio d. o. o.

Posebej veliko pa se je dogajalo na območju KS Planina pri Sevnici, kjer so v soboto organizirali čistilno akcijo, vključno z odvozom bele tehnike (gospodinjski aparati …), podrli so tudi drevesa okoli starega igrišča na Planini, nasproti avtobusne postaje. Drevesa je zaradi velikosti potrebno odstraniti iz varnostnih razlogov. Kar pa ne pomeni, da bo Planina ostala brez drevja, saj se bodo na to mesto že prihodnjem tednu zasadila nova drevesa, in sicer 19 različnih vrst iglavcev in listavcev. Drevesa donira domače podjetje Montpreis d. o. o., ki letos obeležuje 30. obletnico delovanja. Drevesa, ki jih je izbral revirni gozdar, bodo služila tudi kot učni gozd učencem OŠ Planina pri Sevnici, v sklopu te akcije pa je že bilo posajenih 9 češenj v sklopu šolskega vrta, v katerem tako vsak razred skrbi za svoje drevo. (Tjaša Ferlež)

Sorodne novice

Na Prevorju zbrali več kot 100 vreč odpadkov

Jure Godler

Moči so združili Loški gasilci in lovci

Tjaša Ferlež

Za čistejše in boljše okolje

Tjaša Ferlež

Na Prevorju polnili vreče

Majda Rezec

Hozana pri šentjurski cerkvi

Jure Godler

Šentjurska cvetna nedelja

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več