2.9 C
Šentjur pri Celju
05/12/2020
sentjur.net

#koronaintervju št. 34 – Boštjan Artiček, glasbenik

29. april 2020 – Šport in glasba sta malodane zanimiva kombinacija. Utelešenje obojega je Boštjan Artiček, pianist in učitelj športne vzgoje. Če v številnih zasedbah, med njimi Lačni Franz in Društvo mrtvih pesnikov, prezentira svoje glasbeno znanje, športno, kot učitelj smučanja ter kot učitelj športne vzgoje, prezentira na Osnovni šoli Dobje. Oboje je tudi dobršen del njegovega prostega časa, ki ga zapolnjuje še z eno strastjo – fotografijo.

Lahko z nami delite kakšen spomin ali lumparijo iz mladosti?

Kot otroci smo se veliko družili, okrog bloka smo se igrali z žogo, lovili in skrivali. Sosed je dobil pištolo (plašilko), s katero je tekal za nami in streljal. Pred njim smo se skrivali v visoki travi. Ker nisem vedel, da samo poka in ne izstreli naboja, sem takrat prvič mislil, da bom umrl.

Kateri šolski predmet vam je povzročal največ in kateri najmanj preglavic?

Ne bi mogel posebej izpostaviti katerega od predmetov. Če sem se pripravil, sem pri vsakem lahko dobil dobro oceno. Če se nisem, pa …

Verjetno vaši največji strasti, ki vas zaznamujeta tudi poklicno, sta glasba in šport. Kaj je v vaši mladosti prednjačilo?

Res je, glasba in šport sta se pri meni od nekdaj zelo prepletala. Se dopolnjevala in po drugi strani izključevala. Spomnim se povabila učitelja športa in trenerja Vlada Artnaka, da bi treniral atletiko, a sem menil, da zaradi obveznosti z glasbeno šolo ne bi zmogel vsega, pa tudi trajna poškodba zaradi zloma noge med sankanjem je botrovala, da se nisem odločil.

V srednji šoli sta se prekrivala urnika športa (zadnje ure pouka pozno popoldan) in pevskih vaj s Celjskim pevskim društvom, ki ga je vodil prof. Edvard Gorišč, kjer sem zelo rad sodeloval. Na Fakulteti za šport mi je le uspelo združiti oboje. Napisal sem diplomsko nalogo z naslovom Vpliv gibalnega statusa na uspešnost glasbenika pri igranju instrumenta.

Katera jed je vaša največja mojstrovina? Nam lahko zaupate recept?

Zelo težko. Mojstrovanje na tem področju prepuščam drugim. Si pa želim, da bi kdaj znal kaj dobrega pripraviti v voku in speči na žaru.

Pri katerem delu oblačila ste najbolj izbirčni?

Pri vsakem. Če perilo in nogavice niso udobne, se kaj hitro pozna na razpoloženju. Občutim vsak rob ali pregib nogavic v čevlju. Zaradi dolgih okončin zelo težko najdem oblačilo po svojih merah. Rokavi so običajno prekratki, hlačnice tudi. Želim si pa, da bi mi obleka, ki jo kupim, bila prav. Zato mi je nakupovanje oblačil eno najbolj neljubih in stresnih opravil.

Katero stvar ste doma nazadnje sami popravili?

Na električnem klavirju sem zamenjal tipko, ki se po udarcu ni vračala nazaj v začetni položaj.

Koga bi izbrali, če bi lahko na klepet povabili katero koli znano oz. slavno osebo?

Veliko jih je. Če že mora biti slavna in znana oseba, predvidevam iz tujine, bi mi bilo zelo zanimivo govoriti s Keithom Richardsom, kitaristom skupine Rolling Stones, ki me vedno, kadar ga slišim ali vidim, spravi v dobro voljo.

Če bi lahko živeli v kateri koli pravljici, kateri lik bi bili in zakaj?

Morska deklica, ker obožujem plavanje in potapljanje.

Katero delo, ki ga odlagate že nekaj časa, bo sedaj prišlo na vrsto?

Spisek je precej dolg, najprej pa me čaka ogromno pospravljanja.

Ste član več bendov: Društvo mrtvih pesnikov, Lačni Franz, Alya  …  najbrž dosti nastopate. Kako pa je zdaj, ko koncertov sploh ni?

Sedaj pa sploh ne nastopam. Izjema je bil nastop z Društvom mrtvih pesnikov na koncertu v studiu VAL-a 202, ki poteka na varni razdalji med člani in brez obiskovalcev.

Pouk na daljavo je pri nas zagotovo kanček nenavadna praksa. Kako delo teče pri športni vzgoji po petih tednih karantene?

Naporno. Otroci zaradi današnjega načina življenja potrebujejo veliko gibanja. Sedaj so naenkrat v položaju, ko morajo gibati sami ali v krogu družine. Ker ne moremo izkoriščati motivacije, ki jo imajo zaradi dela v skupini in medsebojne tekmovalnosti, ves čas razmišljamo in iščemo naloge, ki bi jim bile zanimive in bi zadostile gibanju, ki ga potrebujejo. Poskušamo jim dajati čim enostavnejša navodila. Če je le mogoče v slikovnih ali video oblikah.

Imate morda sestavljen spisek, kaj vse boste počeli, ko se stanje normalizira?

Nimam. S poučevanjem na daljavo je trenutno toliko dela, da sploh ne pridem na zeleno vejo. Najprej moram urediti sprotne stvari. Si pa želim počitka in dni, ko bi lahko telefon odložil za cel dan in zaradi tega ne bi bilo težav.

Hvala!
(foto: Borut Peterlin)

Sorodne novice

#koronaintevju št. 33 – Ines Ljubej, tolkalistka

ViP

#koronaintervju št. 32 – Alenka Križnik, literatka in prostovoljka Slovenskega društva Hospic

ViP

#koronaintervju št. 31 – Barbara Gradič Oset, novinarka

ViP

#koronaintervju št. 29 – Aleksandra Gradišnik, DPM Šentjur

Jure Godler

#koronaintervju št. 28 – Lučka Palir, literatka in učiteljica

ViP

#koronaintervju št. 30 – Martina Režek, Društvo Sožitje

Tjaša Ferlež
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več