6 C
Šentjur pri Celju
19/10/2021
sentjur.net

Ne jezite se, če vas otroci ne poslušajo! Bojte se, da vas gledajo!

Naredimo nekaj drugače. Nekaj, kar nas bo razvedrilo. Povezalo. Popestrimo si večer. Vsi potrebujemo živo besedo. Namesto gledanja televizije ali branja knjige uporabimo enega izmed sodobnih komunikacijskih kanalov. Tako je eden izmed članov naše “bande 9” dal predlog za videokonferenco. Imeli smo moderatorja, pri okrašeni mizi smo na daljavo nazdravili, si zaželeli zdravja, v upanju, da se kmalu vidimo v živo in objamemo. Slekli smo trenirke in oblekli nekaj lepega. Spet je šlo to pravilo lažje skozi z ženskami kot moškimi. Tako smo bili željni drug drugega, da smo morali prav paziti, kdo bo govoril, ker smo si kar naprej segali v besedo. Novice, otroci, politika, zdravje, kuhanje in peka, načrti za drugo leto. Ni nam zmanjkalo tem.

Saj se redno pogovarjamo po telefonu. Smo vsak v svoji občini, namreč. Ampak ni isto, če govoriš z eno osebo ali pa z devetimi skupaj. Zanimivo, kratkočasno, energija in dobra volja je kar vrela, pazili smo, da smo skoraj ves čas vzdrževali pozitivno komentiranje aktualnih tem. Potrebno snidenje, vsaj virtualno, za vsako družbo. Lani smo se za vikend ob Prešernovem rojstvu dobili zvečer pri enem paru doma. Vsak je nekaj hrane in peciva prinesel s sabo.

Ob kitari smo peli pesmi, obujali staro rock nostalgijo, zapeli Zdravljico, brali verze iz Poezij – vsak jih je moral prinesi s sabo. Gostiteljevi otroci so nas skrivaj snemali in pošiljali posnetke petja in recitiranja ostalim otrokom, ki niso bili udeleženi na kulturnem večeru. Bil je namreč večer za »ta stare«. Morda, saj ne bi priznali, pa se jim je zdelo »kul«, da imajo take starše.

Nekje sem prebrala: NE JEZITE SE, ČE VAS OTROCI NE POSLUŠAJO! BOJTE SE, DA VAS GLEDAJO!

In smo spet zgled otrokom. Če so mlajši, jim starši pomagajte organizirati tak večer. Če so že vešči rokovanja s sodobno tehnologijo, bodo pomagali vam. Naj pripravijo mizo, nanjo postavijo kakšen okrasek, slan prigrizek, krožnik narezanega sadje, v lep kozarec pa čaj. Tudi oni naj se uredijo. In jim dovolimo, da so sami v sobi, da bodo njihove teme lažje stekle. Načrtujmo tak večer tudi za stare starše. Večina jih je že kar vešča rokovanja s telefoni in računalniki. Drugače bodo pa vnuki na daljavo pomagali.

Naloga dneva:

Preverimo zaloge v hladilniku in zamrzovalniku. Zagotovo bomo našli že pripravljeno zamrznjeno hrano ali sestavine, ki jih moramo porabiti. Nekaj na žlico, golaž ali kaj podobnega. Poleg skuhajmo testenine in obvezna je skleda solate.

Namig dneva:

Ko smo že ravno brskali po zamrzovalni skrinji ali omari, imejmo s sabo list papirja in zapisujmo, kaj je še na zalogi. Da porabimo v dneh, ko bo manj časa za kuhanje glavne jedi. Riž in solato pripravimo pa v pol ure.

Sorodne novice

Poraba vode se je v zadnjih letih povečala za šestkrat

Jure Godler

Reportaža: Razlike v znanju učencev so se poglobile

Jure Godler

Prejeli smo: Pogovor z Urško Arlič Gololičič o glasbi Josipa Ipavca

Jure Godler

Decembrski dnevi: Pljučna pečenka wellington

Jure Godler

Decembrski dnevi: Božično deblo

SSJ

Decembrski dnevi: Božična pečenka

SSJ
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več