5.5 C
Šentjur pri Celju
02/12/2023
sentjur.net

Ob Prešernu smo Slovenci poenoteni

Šentjur, 5. 2. 2015 – Vreme je ponagajalo tudi organizatorjem osrednje občinske kulturne prireditve, ob kulturnem prazniku, saj so vremenoslovci napovedovali pravi snežni metež. Posledično se je marsikateri obiskovalec zaradi vremenskih neprilik odločil ostati na toplem domu, vseeno pa so tisti, ki se niso zbali nekaj snežink, skoraj do konca napolnili dvorano IKC. Kot se za osrednjo kulturno prireditev spodobi, je slovensko himno zapela odlična sopranistka in članica ljubljanske opere Urška Arlič Gololičič, ki je v nadaljevanju slavnostne prireditve  zapela nekaj slovenskih samospevov. Na klavirju jo je spremljala Jelena Boljubaš.

Besedo za njo pa je dobil pisatelj in kulturni delavec Tone Partljič. Ta je najprej pohvalil nov Ipavčev kulturni center, ki je za Šentjur velika pridobitev, ter v nagovoru dodal, da je največji slovenski pesnik edini slovenski simbol, ob katerem smo vsi Slovenci poenoteni, ne glede na politično prepričanje. Že kot učitelj je zahteval, da mora vsak učenec znati najmanj tri Prešernove pesmi – Vrbo, Zdravljico in Nezakonsko mati, “saj to znanje je bogastvo, ki ga vedno nosiš seboj.” Po Partljičevem slavnostnem govoru, ki je doživel gromek aplavz, so podelili priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejanosti, ki so jih prejele skupine in posamezniki, ki so se izkazali z nastopi na regijskem in državnem nivoju.

Priznanja je podelila predsednica sveta Zveze kulturnih društev Šentjur Marija Rataj. Za sodelovanje na regijskem srečanju so priznanja prejeli: KD Jesensko cvetje, KUD Skrinja, Ženska vokalna skupina Glasovir, Vokalna skupina Grič, Gledališka skupina OŠ Planina pri Sevnici, literarni ustvarjalki Anica Hvalec in Olgica Krampl. Za nastop na državnem nivoju pa so priznanja prejeli KD Paridolske korenine (ljudska godca Viki Novak in Ivan Robič), Teater (nade)budnih OŠ Franja Malgaja Šentjur ter likovnici Polona Kitak in Klavdija Simler.

Drugi del večera pa so pripravili članice in člani Mešanega pevskega zbora Sv. Jakob, ki so zapeli del svojega slovenskega repertoarja. Za sodelovanje na proslavi pa so poprosili tudi recitatorje Amaterskega gledališča Vrba iz Žalca, ki so brez energije prebirali odlomke iz življenja Franceta Prešerna. Verjetno pa se je marsikdo v dvorani spraševal, zakaj ob številnih kulturnikih, recitatorjih in pesnikih, ki so na isti prireditvi prejeli visoka priznanja, v goste vabimo povsem povprečne recitatorje iz drugih občin, kot da pri nas veliko kvalitetnejših ne bi imeli. (Jure Godler)

Sorodne novice

Z zajtrkom pri -5 začeli Prešernov meni

Jure Godler

Jesen veje v aleji z Urško Arlič Goločičič

Jure Godler

Ipavčevi dnevi se začenjajo s koncertom Urške Arlič Gololičič

Jure Godler

Slovenija, vse najboljše za 30 let

Tjaša Ferlež

Urška Arlič Gololičič: »Danes operni oder zahteva gledališko prezenco in ne le ‘park and bark’ kot nekoč.«

Jure Godler

Prejeli smo: Pogovor z Urško Arlič Gololičič o glasbi Josipa Ipavca

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več