22.8 C
Šentjur pri Celju
03/08/2020
sentjur.net

Počastili spomin na padle na Sveti Heleni

Sveta Helena, 27. 4. 2017 – Kljub temu, da so se nad Sveto Heleno v Javorju na praznično jutro gosto zgrnili deževni oblaki in megla, to ni zmotilo številnih obiskovalcev, ki so se udeležili proslave ob Dnevu boja proti okupatorju. Proslavo sta letos Združenje borcev za vrednote NOB Šentjur in Krajevna organizacija Slivnica pri Celju priredila ob lanski jeseni prenovljenem obeležju. Obeležje nas spominja na borce 1. štajerskega bataljona, ki so v nemškem obroču padli leta 1941 in na borce Bračičeve brigade padle leta 1944. Komemoracijo je moderirala mlada domačinka Lucija Kolar, ki je med drugim navrgla tudi nekaj dejstev omenila žrtve iz časa velike morije.

Po zaslugi tudi teh žrtev in dogodkov med vojno, lahko danes živimo v miru in blaginji ter hrepenimo po boljšem, je opozoril slavnostni govornik, predsednik sveta KS Gorica pri Slivnici Janez Palčnik in nadaljeval: ”Vsi dogodki okoli 2. svetovne vojne in tudi Vojne za Slovenijo so mnogokrat, zlasti v predvolilnem času predmet političnih razprav, takšnega ali drugačnega prirejanja zgodovinskih dejstev, največkrat za doseganje političnih ciljev. Verjamem, da smo državljani dovolj razsodni, dovolj razgledani in izobraženi, da sklepamo s svojo glavo in si ustvarimo lastno mnenje”.

Tekom prireditve sta podpredsednik ZB NOB Šentjur Anton Špan in predsednik KO Slivnica pri Celju Albin Kaša, ob obeležje položila venec. V kulturnem programu so nastopili učenci OŠ Slivnica pri Celju ter Štefanski fantje. Združenje je odlikovanji podelilo Ludviku in Nadji Bevc, ter priznanje družini Planko. Ves čas prireditve, ki se je je udeležil tudi župan mag. Marko Diaci, so bili ob spomeniku postrojeni praporščaki ter partizanska garda. Po koncu proslave so bili navzoči še pogoščeni. (Vid Palčnik)

Sorodne novice

Obiskali grob neznanega ruskega vojaka

Jure Godler

Ob dnevu zmage povabili v partizansko bolnišnico

Jure Godler

Ni samoumevno, da živimo v miru in govorimo slovenski jezik

Jure Godler

Položili venec na Malgajev grob

Jure Godler

“Učenci, pobrskajte po spletu tudi o NOB!”

Jure Godler

Proslava na Resevni: Dejstva se poskuša zamegliti

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več