25.8 C
Šentjur pri Celju
12/06/2021
sentjur.net

Podelili več kot dve tretjini zlatih priznanj

Šentjur, 14. 5. 2021 – Člani Vinogradniškega društva Šentjur vsako leto pripravljajo ocenjevanje vin, za svoje člane in za ostale. Vinogradniki so oddali vzorce vina dva dni prej. V letošnjem letu so zbrali kar 61 vzorcev te žlahtne pijače. Strokovno komisijo so sestavljali Tadeja Vodovnik Plevnik, predsednica, Jurij Malovrh, Jure Gunzek, Ivan Mijošek, Darja Bovha in Roman Štabuc. Preden je komisja začela s svojim zahtevnim delom, je zbrane člane komisije in delovno ekipo pozdravil še predsednik šentjurskih vinogradnikov Jurij Malovrh. Letos ostalih ocenjevalcev in zainteresirane javnosti niso vabili zaradi zagotavljanja epidemioloških ukrepov.

“Prejeli smo 61 vzorcev, kar je nekaj več kot lansko leto in precej manj kot pred leti,” je uvodoma povedal Malovrh. Zaskrbljeno je ugotovil, da se je v zadnjih desetih letih število regististriranih vinogradov zmanjšalo za tretjino, ta trend pa še narašča, saj številni vinogradniki zmanjšujejo število trt. Ravno zaradi tega se društvu zmanjšuje tudi članstvo – člani se starajo in prenehajo z vinogradništvom, le redki mladi pa obdelujejo vinograd še naprej. Spremenila se je tudi kultura pitja. “Kljub temu so vina naših vinogradnikov zelo dobra. zavedati se moramo, da ima veliko vinogradnikov pogojno lego za vinograd, le redki pa imajo odlične lege,” je dodal predsednik društva.

Malo izločenih vin

Predsednica komisije Tadeja Vodovnik Plevnik je dodala, da se ocenjevanja v Šentjurju vedno veseli, saj je tudi nagovor predsednika vedno moder in tudi hudomušen. Poudarila je, da se ocenjevanja vin počasi zaključujejo in imamo že delni vpogled v kakovost letnika vin 2020. V primerjavi s prejšnjimi leti je manj izločenih vin, kar pomeni, “da ste imeli vinogradniki čas in več nadzirali vina.” Ocenjevanje vin je potekalo po 20-točkovnem sistemu. Ob težavi vina pa bodo izdajali priporočila za takojšnje ukrepanje.

Komisija je ocenila 61 vzorcev. Od tega devet sortnih rdečih vin, 28 vrst sortnih belih vin, 18 vrst bele zvrsti in pet posebnih vin. Nekaj vzorcev je bilo kljub temu izločenih. Najvišje ocenjeno vino z oceno 18,63 je bilo izborno vino Laški rizlnig mladega vinarja Jureta Zdolška z Okroga pri Ponikvi. Med vini pa sta se na mizi za ocenjevanje znašli tudi dve penini – ena Jureta Zdolška in druga Edvarda Kolarja, ki sta dosegli enako oceno – 18,27. V tem tednu bo potekal tudi izbor županovih vin, predvidoma v četrtek pa podelitev diplom vinogradnikom. (Jure Godler)

Sorodne novice

Rekordno število zlatih priznanj za šentjurske vinogradnike

Jure Godler

Ob zimskem rezu čestitali gospodarju trte

Jure Godler

Na “lojtrah” potrgali mestno trto v Zgornjem trgu

Jure Godler

Vinogradniki o negi mladega vina

Jure Godler

Izbrali so protokolarna Ipavčeva vina

Jure Godler

Letos ocenili nekaj manj vinskih vzorcev

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več