16.1 C
Šentjur pri Celju
25/09/2021
sentjur.net

Prejeli smo: Izlet v Vulkanland

V soboto, 6. 4. 2019, smo člani društva Sveta Helena, s svojimi člani družin, z nekaj simpatizerji, vaščani in ostalimi preživeli prelep dan. Odpravili smo se na enodnevni izlet preko slovenskih meja, v Štajersko Vulkansko deželo, ki se nahaja na področju Vzhodne Štajerske v Avstriji.

Dežela Vulkanland je bila predstavljena kot primer dobre prakse, kako se lahko majhne podeželske občine, ki so bile pred desetletjem opredeljene kot najmanj razvito in brezperspektivno področje v Avstriji, s premišljeno politiko razvoja razvijejo v prepoznavno turistično regijo. Turistična ponudba regije je raznolika, gostom se predstavlja kot »Vulkanland«, dežela dobrega počutja z neokrnjeno naravo, izbrano kulinariko in bogato tradicijo. Marsikaj, kar smo videli, smo takoj skušali preslikati v našo pokrajino in si skušali predstavljati, če bi bilo omenjeno možno realizirati tudi pri nas. S turizmom se ukvarja kar nekaj okoliških prebivalcev, zato jih je videno navdušilo in navdahnilo z veliko novimi idejami. V zgled pa nam je lahko neomajna sinergija prebivalcev.

Tudi pri nas se turizem razvija s pomočjo sofinanciranja. Tako je tudi pri njih. L. 1994 so tam ustanovili Lokalno akcijsko skupino (LAS) v okviru programa za pospeševanje razvoja podeželja (Leader +). Ta skupina je pripravila številne projektne ideje ter pridobila številna zagonska sredstva, namenjena razvoju podeželja, upoštevajoč dolgoročne potenciale posamezne regije. V projekte so privabili veliko kmetij, gostincev in obrtnikov, ki so narekovali izbor ciljnih vsebin projektov.

Leta 1997 so odprli »Regionalno hišo okrožja Feldbach« kot center za razvoj regije ter stično točko za pripravo razvoja okrožja. Leta 2000 so ustanovili »Društvo za pospeševanje štajerske Vulkanske dežele« zaradi celostnega pristopa k izgradnji in pospeševanju razvoja dežele in si postavili 8 razvojnih ciljev. Posamezne cilje so že dosegli ter si postavili že nove, ki naj bi jih dosegli v naslednjih letih. Regionalna hiša pa ohranja vlogo centra za razvoj kompetenc in pomoči prebivalstvu za pobude in razvoj posameznih projektnih idej. Vso ponudbo izdelkov so zbrali pod enotno blagovno znamko »Steirisches Vulkanland«. Cene teh izdelkov so okrog 15 % višje od tržnih cen primerljivih izdelkov zaradi višje kakovosti izdelkov. In ponudba je pestra, pretežno tradicionalna (bučno olje, sokovi, mošt, sadni kis …). Veliko je jedi, ki ima značilna imena (Zavitek vulkanske dežele, Vulkanski narezek, Mešani vulkanski krožnik, Vulkanska klobasa s hrenom in podobno). Kulinarika ima res veliko vlogo v turistični ponudbi regije. Namenjena je tako prehrani gostov kot seveda prodaji izdelkov.

Izlet je strokovno pripravil in vodil mag. Bojan Mažgon (bivši župan občine Pesnica, sedaj partner in vodja projektov v Ferk & Partnerji), ki izjemno dobro pozna njihove razmere. Domačini iz »Vulkanlanda« ga zelo dobro poznajo in vedno znova radi sprejmejo.

Ogledali smo si kmetijo iz združenja, ki si prizadeva proizvesti najboljšo šunko, kmetijo, kjer svinje živijo antistresno in poslušajo Mozarta. Seveda nismo mogli mimo čokoladnice Zotter, kjer smo se prijetno posladkali, nato je sledilo kosilo. Za tem pa smo si ogledali še razstavo domače umetnostne  obrti v etno muzeju, ki nas je s svojo zbirko starin izredno navdušil. Ogledali smo si še razstavo umetnin izpod spretnih rok podjetnih predstavnic društva kmečkih žena v Gnasu. Videli smo tudi 400 let star mlin. Z večerjo smo se okrepčali v »etno« vinotoču, v njegovi okolici pa se načudili skrbno izbranim zbirateljskim predmetom. Ob 20.30 smo se polni vtisov vrnili domov.

Preživeli smo lep spomladanski dan v razvojno optimističnem podeželskem okolju, ki nas je navdušilo s ponudbo in gostoljubjem. Skozi dan nas je povezovalo petje, glas harmonike in druženje. Povezanost krajanov je tisto, kar se mora ves čas gojiti in negovati, takšne priložnosti pa so več kot nalašč za to. Sproščeno vzdušje in dobra volja nas združuje. Hvala še enkrat organizatorjem, vsem udeležencem in našemu predanemu vodiču.

(T. K.)

Sorodne novice

Vinski kraljici Svete Helene se je pridružil še górman – vinar

ViP

Na star način martinovali na novi lokaciji

ViP

Deseto martinovanje

ViP

Klopotec ponovno klopoče

Zoran Borovšak

Martin na star način ponovno na sveti Heleni

Zoran Borovšak

Šranga na Sveti Heleni

Jure Godler
Lokalni novičarski portal

Ta spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje vaše izkušnje. Predvidevamo, da se s tem strinjate, lahko pa se odločite, če želite. Sprejmi Preberi več